søndag den 22. januar 2012

Hvordan får du en meningsfuld hverdag som ledig?

Tid til at slappe af
Hvordan får du en meningsfuld hverdag som ledig?
Af Karsten A. Krabbe


Lav en et skema for din uge


Jeg vil foreslå, at du laver et skema for din uge. Planen skal være så realistisk som mulig. Det vil sige: Den skal passe til dig og dit liv!


 - Det er nemt at sætte sig ned og sige: "Jeg vil søge jobs 7 timer hver dag". Men det er der ingen der kan leve med i længden. Sikkert heller ikke du! 


Selv om jobbet måske var kedeligt og ensformigt, så var der trods alt forskellige praktiske ting, der skulle klares i dagens løb plus samværet med kollegerne.


Betragt din jobsøgning som en slags hjemmearbejde, hvor du afsætter f.eks. 1 eller 2 timer hver dag til at søge job.


Plads til andre aktiviteter


Men der skal også være plads til ting og aktiviteter, som DU godt kan lide og som gør, at DU føler dig godt tilpas.


Tid til behagelige aktiviteter


Afsæt tid til dine behagelige aktiviteter i løbet af ugen.


Husk også, at f.eks. en gåtur eller en tur på cyklen kan "blæse hovedet rent" for negative tanker.


Når man går hjemme i mange timer, har man en tendens til at blive 'indelukket' og 'overfokuseret' på sin ulykkelige jobsituation.


Det er utroligt, som en tur ud af huset kan rense ens sind, så man glemmer at tænke på job og jobsøgning, og i stedet i højere grad lever i nuet: Kigger på omgivelserne, oplever farver og lugte m.m.


Hold stadig fokus på jobsøgningen


Selvfølgelig er det også vigtigt at fokusere på at søge job. Men det bliver du altså ikke ved at lukke dig mere og mere ind i dig selv.


Vær realistisk! 


Jobsøgning er lidt som nytårsforsætter: Det er nemt at sige til sig selv, at man vil tabe 10 kg. Men svært i praksis. Det er bedre at tabe ½ kilo end slet ikke at tabe sig, fordi målene var for høje.


Jobsøgning kan på mange måder mere og mere komme til at minde om en hjemmearbejdsplads: Der sker tit det, at flere og flere praktiske gøremål sniger sig ind og erstatter de vigtige mål, som du eller havde sat dig.


Lav en basisgruppe med andre ledige


Måske var det en god idé at finde nogle andre ledige, som sammen med dig vil lave en 'basisgruppe', hvor I kan snakke sammen og alt muligt. Det har ingen betydning om I har arbejdet med helt forskellige jobs. Alene det, at I er i samme situation er alletiders udgangspunkt for en god snak, som I alle kan have glæde af!


Tænk også på parforholdet og børnene


Selv om det er dig, der er ledig, må det ikke gå ud over din partner og dine børn. Selv om de godt kan forstå, at din situation er vanskelig, så kan det ikke undgå at påvirke jer negativt, hvis du ikke sørger for at tanke op mentalt, mens de er væk.


Selv om jobbet er vigtigt, så er samværet og stemningen i familien af meget stor betydning. I mange jobs bliver man simpelthen dårligere til at klare sit arbejde, når man har det dårligt på hjemmefronten. 


Selv om ingen har sagt et ord om disse problemer, og du gør alt for at skjule dem, så kan det ikke undgås, at de påvirker dig selv og de mennesker, du omgås.


Tænk på dig selv og undgå stress!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar