mandag den 30. januar 2012

Positive tanker letter vejen til jobbet - Jobindex

Positive tanker kan lette vejen til jobbet



Positive tanker kan lette vejen til jobbet

Som arbejdsløs er der mange bekymringer og afslag, og det kan være svært at holde humøret oppe og blive ved med at tro på, at jobbet nok skal komme; men som jobsøgende er optimisme og gåpåmod altafgørende.
Af Ida Marie Søeborg, Blankholm Kommunikation
”Jeg har et spændende og udfordrende job, hvor jeg får udviklende arbejdsopgaver og rejser rundt i verden. Jeg har gode kolleger og en sød chef.”
Virkeligheden er en lidt anden. Det er naturligvis spændende, om du nogensinde får et job, og udfordrende at sætte sig til at skrive den bedste ansøgning blandt flere hundrede; men de eneste arbejdsopgaver, du reelt har, er at skrive ansøgninger i flæng og møde op til møder i a-kassen og på jobcenteret.
Carsten Sommerskov
Det skal dog ikke forhindre dig i at tage en lap papir og skrive ovenstående sætning eller noget andet, der kunne lyde som beskrivelsen af dit drømmejob. Det mener Carsten Sommerskov, som har beskæftiget sig med positiv tænkning i 30 år.
Han har undervist en bred vifte af mennesker, blandt andre kræftpatienter, dating.dk-brugere, erhvervschefer og kontanthjælpsmodtagere i at ændre eller påvirke en negativ spiral ved at tænke positivt.
Han fortæller, at hjernen kan programmeres. Ligesom når et lille barn lærer at skrive eller cykle ved at blive ved med at gentage den samme øvelse, kan den arbejdssøgende træne hjernen op til at tænke på en bestemt måde:
”Læs sedlen for dig selv igen og igen hver dag i løbet af et par måneder. Når du kommer til samtale, vil din udstråling være ændret fra jeg er desperat, jeg vil gøre alt – vælg mig! til et afklaret jeg er den helt rigtige til det her job, hvor du ved samtalens start faktisk ser ud som om, at du allerede har jobbet.”
Hokus-pokus, der holder
Det lyder måske lidt for godt til at være sandt, men Carsten Sommerskov forklarer, at vores største udfordring er en lille stemme, der dukker op, når livet går skævt. Stemmen fortæller os, at vi ikke er gode nok, og stammer fra barndommens irettesættelser fra eksempelvis forældre og pædagoger. Når livet går godt, er stemmen væk, men når vi har store udfordringer, for eksempel ved arbejdsløshed, er den der igen, næret af de mange afslag og lukkede døre, man møder som arbejdsløs:
”Følelsen af ikke at slå til, ikke at være god nok, ikke at være ønsket, bliver kun værre, når man er arbejdsløs. Derfor er du nødt til aktivt at træne hjernen for at ændre den negative spiral og i stedet tænke ja ja, jeg kom til fire samtaler og de ville ikke have mig; men det er okay,” siger Carsten Sommerskov og pointerer: ”Det at føle sig god nok betyder, at det er helt i orden ikke at være det.”
Nej er okay
Udover at give en beskrivelse af dit drømmejob og repetere den for dig selv hver dag i et par måneder, råder Carsten Sommerskov til, at du arbejder med at afdramatisere det at få et afslag – et nej.
Det er naturligvis svært, for det lille ord frembringer nærmest automatisk de negative stemmer og følelser, vi bærer rundt på. Carsten Sommerskov har derfor undervist blandt andre telefonsælgere og dating.dk-brugere i at arbejde med at opfatte nej’er på en ny måde:
”At være telefonsælger er om noget et job, hvor man får mange afslag hver dag. Jeg sagde nu skal vi have det her til at blive en succes. Vi beslutter os for, at vi skal have 50 nej’er i løbet af en dag – vi går ikke hjem, før vi har fået 50 nej’er. På den måde blev et nej til en streg i bogen, som man gerne ville have, i stedet for et afslag,” siger Carsten Sommerskov og tilføjer, at det er en strategi, som arbejdsløse også kan have glæde af:
”Aftal med én i samme situation, at I skal have x antal nej’er på en uge. På den måde bliver det ikke så uoverskueligt at ringe til virksomhederne, for et nej er en del af planen, selvom et ja naturligvis er endnu bedre. Det giver risikovillighed og giver dig en følelse af, at nej er okay – og ikke en fiasko.”
Publiceret på Jobindex 2012-01-30

Ingen kommentarer:

Send en kommentar