Ugebrevet A4 23. 1. 2012 (Uddrag)
Det føles særdeles stressende, når en ledig er på vej til at ryge ud af dagpengesystemet og overgå til kontanthjælp, som vedkommende måske slet ikke kan få. Syv ud af ti dagpengemodtagere er alvorligt påvirket af de nye regler, som forkorter dagpengeperioden til to år, viser undersøgelse blandt ledige.
Foto: Colourbox |
PANIK FØR LUKKETID
Søvnløshed, ondt i maven, irritation og et øget forbrug af stimulanser.
Det er symptomerne hos en lang række af de dagpengemodtagere, som i de kommende måneder er i fare for at ryge på kontanthjælp.
Knap hver anden er stresset lige nu, og syv ud af ti oplever, at de bliver mere stressede af den forkortede dagpengeperiode, der fra nytår beskæres fra fire til to år trods den øjeblikkelige krise.
De arbejdsløses nedslående diagnose fremgår af en undersøgelse blandt 400 ledige, herunder 272 personer på dagpenge. Undersøgelsen er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 fra 5. til 12. januar i år, og heri peger flere direkte på de nye dagpengeregler som forklaring på, hvorfor de føler sig stressede:
»At jeg ikke har noget arbejde og ender med at ryge på kontanthjælp, når min dagpengeperiode udløber,« svarer én eksempelvis, mens en anden nøgternt konstaterer:
»At dagpengeperioden snart udløber, og jeg stadig ikke har et job,« som svar på, hvad der stresser personen.
Mest stressede er ifølge A4-undersøgelsen de ledige, som har været uden job i mere end to år. Stort set alle - 89 procent – angiver således, at de er påvirkede af de forkortede regler for dagpenge, som i denne gruppe er særdeles nærværende.
Næsten ligeså dramatisk er situationen for dem, der har været ledige mellem et og to år. Også de skal finde et job hurtigt, hvis ikke kontanthjælpen skal indhente dem. I denne gruppe angiver 87 procent da også, at de får stress af de nye regler.
Til sammenligning er det kun 45 procent af de ledige, som har været uden job i mindre end en måned, som bliver stressede af de nye regler.
Økonomisk lussing
Ifølge formand for HK/Privat MidtVest Inger Stranddorf vil overgangen til kontanthjælp være en voldsom oplevelse for en masse mennesker.
»Hvis din dagpengeret forsvinder, kan du jo bare få kontanthjælp, siger mange. Men så let er det ikke. Man har en forsørgerpligt over for sin ægtefælle, og hvis man har en ægtefælle, der har et job til en helt almindelig indtægt, så skal han eller hun jo forsørge sin ægtefælle,« påpeger hun.
Man skal 'spise sine mursten' først
»Man siger også, at man skal spise sine mursten først. Det betyder, at hvis man har friværdi i sit hus eller eksempelvis har en bil, bliver man skåret i kontanthjælpen. Derfor giver det en økonomisk stor lussing at komme på kontanthjælp,« siger Inger Stranddorf.
Presset af regler
Hvor mange, der rent faktisk vil overgå fra dagpenge til kontanthjælp, er omstridt, men ifølge Beskæftigelsesministeriet vil det være mellem 7.000 og 12.000 mennesker, som rammer dagpengeloftet til nytår. Dernæst, vurderer ministeriet, vil det i de kommende år ramme mellem 2.000 og 4.000 hvert år.
Frygter kontanthjælp
At livet som ledig dagpengemodtager kan udvikle sig ret alvorligt, vidner A4-undersøgelsen om.
Ud over træthed, uro i kroppen og søvnproblemer angiver hver fjerde dagpengemodtager, at personen har mavesmerter forårsaget af stress. Knap hver sjette har øget sit forbrug af stimulanser som konsekvens af den stressende situation som ledig.
Ikke overraskende er løsningen ifølge de ledige et arbejde. 88 procent af dagpengemodtagerne svarer i hvert fald i undersøgelsen, at det i ”nogen” eller ”høj” grad vil være med til at mindske følelsen af stress.
Måler er beskæftigelse
»Målet er, at man skal i beskæftigelse. Om det så er udsigten til kontanthjælpen eller udsigten til at skulle forsørges af sin ægtefælle, der gør, at man siger ja til et job, som ikke lige var éns drømmejob, det skal jeg ikke kunne sige. Det vil formentlig være meget individuelt,« siger hun.
Men er der et håb i mørket? Måske, ifølge Lennart Damsbo-Andersen.
»Der kan i forbindelse med finansloven for 2013 være mulighed for forskellige tiltag, der kan hjælpe disse mennesker, ligesom vi gjorde i forbindelse med finansloven for 2012. Men det er ikke noget, jeg lige nu har noget bud på. Det, der overordnet hjælper, er at få skabt nogle job, så de her mennesker kan komme ud af ledighed,« siger han.
Læs hele artiklen fra Ugebladet A4: Stop for dagpenge gør ledige syge
Ingen kommentarer:
Send en kommentar