Kvinder gør en forskel i forskning
Kvindelige forskere har et andet værdigrundlag og vælger andre forskningsfelter end mænd – og så er de dygtige. At det er muligt at forene forskerkarriere med familieliv demonstrerer tre kvinder, som har modtaget legatet For Women in Science.Ligestillingsministeren har netop uddelt prisen For Women in Science til tre unge, kvindelige forskere: "Jeg er glad for at få lov til at være med til at sætte fokus på vores dygtige, kvindelige forskere inden for naturvidenskab. Der er brug for, at vi får de gode rollemodeller frem i lyset. Vi skal sikre os, at piger, der har interesse for naturvidenskab, kan se, at det er en mulig vej for dem at gå."
Kirsten Hastrup, professor i antropologi ved Københavns Universitet og præsident for Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab, er enig: ”Kvinder er gode til forskning, og de bidrager med andre værdier end mænd. Så en ligelig fordeling af mænd og kvinder i et team er med til at skabe resultater. Vi ser også ofte kvindelige forskere vælge andre forskningsområder end deres mandlige kolleger. Derfor skal vi have flere kvinder i forskning.”
Ligestilling i fokus
Bedømmelsesudvalget, som har vurderet den videnskabelige kvalitet i projekterne, rummer repræsentanter fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Den danske UNESCO-nationalkommission og L’Oréal Danmark.
”De tre kvinder, vi har udvalgt blandt de højt kvalificerede ansøgere, arbejder selvstændigt og bygger noget op; de vil nå langt på hver deres felt. Med deres internationale baggrund er de et godt eksempel på den ’brain-gain’, vi ønsker i det videnskabelige miljø i Danmark. Samtidig magter de at have et socialt liv med familie og børn. Ligestilling er et fokusområde for UNESCO, og derfor støtter vi stærkt op om dette initiativ,” forklarer Professor Jens Jørgen Gaardhøje, som repræsenterer UNESCO i bedømmelsesudvalget.
For få kvinder når helt til tops
Formålet med prisen er at skabe rollemodeller og tiltrække flere kvinder til især de naturvidenskabelige fag – blandt andet ved at sætte fokus på, at kvinder i forskning kan opnå aldeles excellente resultater og samtidig have et familieliv. Kvinder er nemlig stærkt underrepræsenterede, når det gælder de højeste stillinger på de danske universiteter. Selv om kvinder i dag har næsten halvdelen af ph.d.-pladserne, er kun én ud af ti professorer i Danmark en kvinde. Mest skævt ser det ud inden for teknisk videnskab og naturvidenskab, hvor kvinderne blot er repræsenterede med hhv. 8 og 10 procent.
Satser på forskning
De tre dygtige forskere, som har modtaget legaterne, er Brigitte Städler fra iNANO på Aarhus Universitet, Marité Cardenas Gomez, Kemisk Institut og Nano-Science Center på Københavns Universitet samt Karin Margarita Frei fra Center for Tekstilforskning ved Københavns Universitet.
’I år uddeles legaterne i Danmark for 5. gang, og dermed træder disse fremragende forskere ind i kredsen af de mere end 1200 kvinder, der har modtaget priser og stipendier i løbet af de 14 år, projektet har eksisteret globalt. Gennem vores langvarige partnerskab med UNESCO er vi stolte over hvert år at kunne sætte fokus på enestående kvinder fra hele verden, som bidrager til at fremme forskningen,” udtaler Mark Prestwich, Adm. Direktør i L’Oréal Danmark.
Kosmetikvirksomheden L’Oréal investerer selv årligt mere end 4 milliarder kroner i forskning og innovation.
Siden 1998 har 72 pristagere fra 30 lande modtaget en af de 5 årlige priser på $100.000 – og to af disse har senere fået tildelt Nobelprisen.
De tre dygtige forskere, som har modtaget legaterne, er Brigitte Städler fra iNANO på Aarhus Universitet, Marité Cardenas Gomez, Kemisk Institut og Nano-Science Center på Københavns Universitet samt Karin Margarita Frei fra Center for Tekstilforskning ved Københavns Universitet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar