mandag den 19. marts 2012

Brug de Sociale Medier i jobsøgningen

Er du på jobjagt, kan komme langt ved at bruge Facebook, LinkedIn og Twitter rigtigt. Læs her, hvordan du gør.

Af Kathrine Kellermann for Avisen.dk

Når du søger et job, kan du regne med én ting: arbejdsgiverne prøver at finde oplysninger om dig på nettet.

De oplysninger finder de lettest via sociale medier som Facebook, LinkedIn og Twitter.
Marianne Steen er ekspert i jobsøgning og rekruttering via sociale medier og forfatter til bogen ’www.søgjob.dk’. Hun har her en række råd til, hvordan du sikrest gebærder dig på sociale medier, når du søger job, og når andre søger på dig.

1. Facebook er til fyraftensbrug
De fleste danskere har efterhånden en profil på Facebook, og den er oftest til privat og uformelt brug. Ifølge Marianne Steen er Facebook mest til ’afslapning efter fyraften’ og derfor anbefaler hun ikke Facebook i forbindelse med jobsøgning.
Den er dog noget af det første, der popper op, når en kommende arbejdsgiver googler dit navn, og derfor betaler det sig at give et godt indtryk, når der bliver klikket ind på den.

Det gør du bedst ved at have:
Et godt billede der gerne viser ansigt, øjne og helst et smil.

Et par linjer om dig som person med en fornuftig og begavet tekst.
”Jeg hedder Jens Petersen, er 45 år og har en datter på 20,” er ikke interessant. Det skal gerne være noget, der fortæller mere om din personlighed og dermed gør dig interessant som kommende kollega, råder Marianne Steen.
Sørg for at indstille din profil, så den potentielle arbejdsgiver ikke ser opdateringer fra din hånd, som får dig til at fremstå negativt eller usympatisk.






2. LinkedIn: spring foran i køen
LinkedIn fungerer som en slags online, udvidet CV og netværkssted. Her opretter du ligesom på Facebook en profil med billede, hvorefter du kan få ’connections’, som er LinkedIn’s pendant til Facebookvenner.
På LinkedIn er det ifølge Marianne Steen vigtigt, at du går mere professionelt til værks. Mens Facebook er ’til fyraftensbrug’, er tonen på LinkedIn mere formel og hovedfokus ligger på dit CV og dine professionelle forbindelser.

Er du er på jobjagt, kommer du langt med LinkedIn ved at følge dette råd:


Vær synlig:
Det bliver du især ved at læse, kommentere, og ’like’ andres indlæg.

”De fleste får mailbeskeder om, at du følger dem eller kommenterer på deres indlæg. På den måde bliver du synlig og udviser interesse. Og fordi de fleste er nysgerrige, går de ind og kigger på din profil,” siger Marianne Steen.


Følg nogle udvalgte virksomheder
På LinkedIn kan du følge virksomheder, som du selv udvælger. Det er ifølge Marianne Steen en god ide, fordi du på den måde gør det synligt, at du er interesseret i dem.
Flere virksomheder er desuden begyndt at bruge LinkedIn som det første sted, de annoncerer nye jobopslag.
”Nogle virksomheder starter med i den første uge kun at have et nyt jobopslag liggende på LinkedIn. På den måde kan de starte med at se, hvem der i forvejen har udvist interesse for virksomheden i stedet for at annoncere for 100 tilfældige personer, som måske slet ikke har vist interesse,” siger Marianne Steen.

Hold dig til de mindre virksomheder
Man får mest ud af at følge de små og mellemstore virksomheder, forklarer Marianne Steen.
”Vi kender alle sammen Novo Nordisk, Tivoli og Lego, og derfor er der måske 10.000, der følger dem. Hvis du derimod følger ’Brødrene Jensens Møbelfabrik’ i Rødovre, er du måske én ud af 10. På den måde øger du din sandsynlighed for at blive lagt mærke til,” siger hun.

Hav nogle gode anbefalinger liggende på din profil
Derfor er det igen en god ide at tage sig godt ud på et vellignende foto, et velbeskrevet CV og ikke mindst anbefalinger, som ifølge Marianne Steen er noget af det bedste, du kan have liggende på din profil. Dem er der nemlig rigtig mange, der læser og stoler på, forklarer hun.

Skriv ikke, at du er jobsøgende
Sidst men ikke mindst fraråder Marianne Steen at skrive på nogen som helst af sine profiler, at man er jobsøgende.
Så virker al den opmærksomhed du viser for eksempel indlæg og virksomheder anmassende, vurderer hun.

6. Den nye dreng i klassen: Twitter
Twitter er en social tjeneste på nettet, der bedst kan beskrives som microblogging. Her kan du følge forskellige mennesker eller virksomheder og se, hvad de ”Twitter” om.
Twitter har endnu ikke vundet så stort indpas herhjemme, men ifølge Marianne Steen er det på vej frem.
I USA er store virksomheder begyndt at bruge Twitter som det første sted, de offentliggør nye jobopslag. Det er der brugere, der indsamler og laver lister ud af, så man for eksempel via Twitter kan se alle nye ledige jobs i bestemte byer. Tendensen har allerede bredt sig til England, og Marianne Steen er ikke tvivl om, at den også vil komme til Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar