Smil fra min kælder.
Af Mikael Johnsen. Filmskolen for Selvstændige.
Mikael Johnsen er krøbet ned i sin kælder og fortæller i videoen om sin skrædder der gør ham til en glad og tilfreds kunde ved sit smilende væsen. Mikael Johnsen kommer i denne sammenhæng også ind på betydningen af at være mere personlig og smilende, både på sin hjemmeside og i videoer m.m.
Tip! Hvis du er jobsøgende og vil lave en videopræsentation af dig selv, kan du også overveje over, om du virker formel og høflig eller åben og imødekommende. - Hvis du skal 'brænde igennem', er det vigtigt at videoen viser dig, som den person du virkelig er.
»Sæt ikke dit lys under en skæppe«, hedder det gamle mundheld.
I vore dage vil vi sige: Lad dig ikke kue af Janteloven.
Hvis din video skal give resultater, må du vise, hvem du er!
Stil dig selv denne hjemmeopgave: Kunne jeg putte mere 'smil' på min hjemmeside og i mine videoer?
torsdag den 29. marts 2012
onsdag den 28. marts 2012
Stressklinik - kun for studerende
SPINE Danmarks første stressklinik kun for studerende |
Antallet af studerende som diagnosticeres med stress, depression og angst er nu så stort, at rektorer, studievejledere og undervisere taler om en epidemi af studerende på antidepressiv medicin, betablokkere og angstmedicin.
Studiemiljøundersøgelsen fra AU, juni 2011, viser at 11 % af de studerende på AU oplever stærke stresssymptomer i dagligdagen (hukommelsestab, koncentrationsbesvær, smerter, hovedpine, søvnløshed og lavt selvværd) (ca. 4000 studerende) og 33 % (ca. 12.000 studerende) har så stærke stresssymptomer under eksamensperioden, at de har svært ved at gennemføre eksamenerne.
Studie- og undervisningsmiljø undersøgelsen fra 2011 fra KU, viser at 33 % af de adspurgte studerende (7500 studerende var med i undersøgelsen), oplever stærke stresssymptomer i hverdagen, og tallet stiger til 75 % i eksamensperioden.
Specielt jurastuderende viser fra en undersøgelse fra DJØF, 2010, at 66 % fravælger venner og familie under studiet pga. særlig elitekultur på studiet. Dette medfører stress, eksamensangst, ensomhed og udskydelser af eksamener.
Disse belastningsreaktioner har så stor betydning for den studerendes trivsel og sundhed, at ikke kun på studiet, men også senere i livet, vil personen blive mere stressbar og præstationsevnen forringes. Dette har betydning for den studerende, fremtidig arbejdsgiver og samfundet som helhed.
Åbningning af Danmarks første stressklinik, kun for studerende med stress, depression og eksamensangst, skyldes at denne specialviden om stress og unge mennesker, skal tages så seriøs, at det kræve en specifik klinik kun med dette indsatsområde.
Stressrådgiver og fysioterapeut Thomas Pape, ejer af stressklinikken SPINE, Aarhus, har i 7 år behandlet, rådgivet og undervist studerende. Han er i dag daglig leder af stressklinikken, som nu kun behandler og rådgiver studerende.
Klinikkens behandlingsresultater er så gode, at mange studerende fastholdes på studiet samt øger deres evne til at gå endnu bedre til eksamen. Dette sker ofte i samarbejde med forældre, studievejleder og den studerende.
Thomas Pape stiller gerne op til interview med analyse på omfanget af studerendes stressniveau, hvilke indsatsområder der har effekt samt hans mange års erfaring med netop denne målgruppe.
Thomas Pape, stressklinikken SPINE |
Der pukles på århusiansk talentfabrik
www.CZOO.dk |
Der pukles på århusiansk talentfabrik
Ved de netop afholdte eksamener på Aarhus Tech blev det til både topkarakterer og medaljer til to mediegrafikerelever fra den aarhusianske kommunikations-virksomhed CZOO. Det var den fuldendte afrunding på bureauets målrettede talentprogram.
“CZOO har et talentprogram, hvor vi håndplukker de bedste mediegrafikerelever fra en årgang og tilbyder dem en læreplads”, forklarer partner Sune Engelund. “Herefter gennemgår de et tre et halvt års uddannelsesforløb, hvor de bliver udfordret og udviklet både personligt og fagligt.” Og målet er intet mindre end at skabe de bedste grafikere i branchen.
Når bureauet har en kamel som logodyr, kunne man fristes til at tro, at det er fordi, der skal pukles i læretiden. “Det er jo en kendt sag, at udvikling ikke kommer af sig selv”, fortæller den ene af de to nyuddannede mediegrafikere Rie Hueg-Davidsen. “Der er ingen tvivl om, at med de høje faglige ambitioner hos CZOO, skal både elever og virksomhed investere masser af tid og kræfter i et vellykket uddannelsesforløb” tilføjer den anden nyslåede mediegrafiker Lorena Cruzado.
Og det er måske netop kravet om at investere tid, som får andre bureauer i kommunikationsbranchen til at holde sig tilbage fra at tage elever. Derfor ender en del af mediegrafikereleverne hvert år med at sidde i skolepraktik fremfor at komme ud i en virksomhed. Da mediegrafiker er et håndværk, læres det bedst ude i marken med briefinger, kundekontakt og deadlines.
Da de to mediegrafikerelever var de eneste på deres hold, som fik topkarakterer, må man konkludere, at første “leverance” fra talentfabrikken har levet op til kvalitetskontrollen.
Etiketter:
CZOO,
mediegrafiker,
talentfabrik,
Aarhus Tech
fredag den 23. marts 2012
Unge er vilde med at søge job online
www.ungarbejde.dk |
Unge vilde med at søge jobs online
De unge ønsker i højere grad at søge job online, og det er en tendens som arbejdsgivere kan nikke genkendende til. Tal fra Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM), viser at jobportalen for unge, Ungarbejde.dk, nu har bevæget sig op i top 5 over største jobportaler i Danmark – selvom det kun er unge mellem 13 og 25 år, som kan oprette en profil.
”Unge har virkelig taget online mediet til sig – det samme har virksomhederne. Vi sender en jobansøgning afsted hvert 3. minut mellem 2.500 virksomheder og de 88.000 jobsøgende, så skriftlige ansøgninger er ved at være ovre. Unge gider ikke cykle rundt med ansøgninger mere, og omvendt ønsker virksomhederne at lette behandlingen af ansøgningerne. Derfor foretrækker virksomhederne også ansøgningerne online.” fortæller 23-årige Andreas Fabricius
Denne bevægelse kan Rune Mai fra virksomheden Spiir bekræfte – Han fik 31 ansøgninger til et jobopslag på Ungarbejde.dk:
“Hvis man som virksomhed vil i kontakt med unge, så er det essentielt at man gør det gennem de kanaler, som de unge rent faktisk gør brug af. Vi kører al vores rekruttering online, fordi vi tror på, at vi får de bedste kandidater gennem denne kanal. Unge er online, de gør ekstensivt brug af online teknologier i hverdagen og de er i høj grad blevet blinde overfor fysiske opslag.”
Portalen har nu sendt over 70.000 ansøgninger til arbejdsgiverne fra de jobhungrende unge. På bare fire år er det lykkes for tre unge iværksættere at blive landets femte største jobportal for unge. Portalen startede som en lokal hobbyvirksomhed på et teenageværelse i Vejle og er i dag en forretning med ansatte, bestyrelse og kontor i Aarhus.
”Det har længe været et mål at komme i top 5 over jobportaler her i Danmark – også selvom man højest må være 25 år for at oprette en profil hos os. Nu er vi etableret som en landsdækkende jobportal for unge og har over 88.000 aktive profiler – det svarer til over 10 % af alle unge i vores målgruppe 13-25 år. Tal som vi uden tvivl er stolte af at kunne offentliggøre,” udtaler Andreas Fabricius,
Link til FDIM: fdim.dk/Statistik/internet/joblisten
Etiketter:
jobportal,
jobsøgning online,
ungarbejde.dk,
unge
torsdag den 22. marts 2012
Direktørskole i Roskilde
Direktørskole i Roskilde
Alecto er flyttet til byen. Nu skal flere i job
Af Anette Gundlach, Roskilde Avis
Virksomheden Alecto har åbnet en filial i Roskilde. Alecto har både en direktørskole og et forløb for arbejdsløse gennem Jobcentret, der skal få flere i arbejde, fortæller direktør Christina Grøntved.
Direktørskolen er et ni-ugers iværksætterkursus for folk, der drømmer om at starte egen virksomhed, men som er i tvivl om, hvordan man gør, får hjælp. Her får man noget at vide om forretningsplaner, hjemmesider jura, forsikring og meget mere.
Kurset er for folk med en anden etnisk oprindelse end dansk. Alecto har dog også holdt det for andre.
Ud af dagpengene
Konsulenterne i Alecto har lavet et forløb for jobcentret i Roskilde, det skal få folk i den sidste dagpenge-periode i arbejde. Forløbet består af tre dele nemlig nemlig undervisning, individuel sparring og selvstændigt arbejde.
Her får kursusdeltagerne It-undervisning, hører oplæg fra diætist, en mentor og meget mere. Christina Grøntved fortæller, at mellem 20 og 30 procent af kursusdeltagerne får job hver uge.
Læs Mere på alecto.dk
Direktør Christina Grøntved fra Alecto. Foto: Erling J. |
Ingeniør Messe i Lyngby 28.-29. marts
Ingeniør Messe i Lyngby
Marts måned er højsæson for karrieremesser. Den 28.-29. marts afholdes Danmarks største job- og karrieremesse for ingeniører på DTU i Lyngby.135 private og offentlige virksomheder fortæller om job- og karrieremuligheder.
Mød op og find ud af hvad der er af jobmuligheder, uanset om du er færdig ingeniør eller stadig er studerende.
Mød bl.a. virksomheder som Novo, FLSmidth, Grundfos, Novozymes, DONG, Energinet m.fl.
Læs om jobmessen for ingeniører i Lyngby
Kilde: Jobindex.dk
tirsdag den 20. marts 2012
Hvordan holder du rede på ansøgninger og jobopslag?
Hvordan holder du rede på ansøgninger og jobopslag?
Af Karsten A. Krabbe
Hvis man har mange ansøgninger ude, så er det svært at huske dem. Ikke mindst at holde dem ude fra hinanden.
En eller anden form for database er jo absolut en fordel. Men databasen skal jo også opdateres løbende. Dvs. ekstra indtastningsarbejde.
Her er et lille trick, som jeg selv bruger: Jeg printer jobopslaget ud med et program, der hedder CutePDF. Dette program gør det muligt at "skrive ud" Ikke på papir, men i form af et PDF-dokument, som gemmes i en Mappe (Bibliotek/Folder), som jeg kalder »Jobopslag«.
I praksis er det ganske nemt:
• Tast Ctrl+P for at skrive ud.
• Vælg CutePDF som printer.
• Gem det PDF-dokument, der 'udskrives' i Mappen Jobopslag.
(Du skal give jobopslaget et navn, så det minder om det navn, du brugte til din ansøgning!)
F.eks. "skibsrederPDF", når du kaldte ansøgningen: "skibsreder.doc"
- Ud over et sigende navn kan jeg godt lide at angive datoen, jeg har sendt ansøgning, f.eks."skibsreder20032012.doc" (altså ansøgning sendt 20. marts 2012)
CutePDF kan du hente flere forskellige steder, hvis du googler CutePDF. Det findes både i en gratis og en betalingsversion.
Udskriv jobopslag som et PDF-dokument Collage af Karsten A. Krabbe |
mandag den 19. marts 2012
Brug de Sociale Medier i jobsøgningen
Er du på jobjagt, kan komme langt ved at bruge Facebook, LinkedIn og Twitter rigtigt. Læs her, hvordan du gør.
Af Kathrine Kellermann for Avisen.dk
Når du søger et job, kan du regne med én ting: arbejdsgiverne prøver at finde oplysninger om dig på nettet.
De oplysninger finder de lettest via sociale medier som Facebook, LinkedIn og Twitter.
Marianne Steen er ekspert i jobsøgning og rekruttering via sociale medier og forfatter til bogen ’www.søgjob.dk’. Hun har her en række råd til, hvordan du sikrest gebærder dig på sociale medier, når du søger job, og når andre søger på dig.
1. Facebook er til fyraftensbrug
De fleste danskere har efterhånden en profil på Facebook, og den er oftest til privat og uformelt brug. Ifølge Marianne Steen er Facebook mest til ’afslapning efter fyraften’ og derfor anbefaler hun ikke Facebook i forbindelse med jobsøgning.
Den er dog noget af det første, der popper op, når en kommende arbejdsgiver googler dit navn, og derfor betaler det sig at give et godt indtryk, når der bliver klikket ind på den.
Det gør du bedst ved at have:
Et godt billede der gerne viser ansigt, øjne og helst et smil.
Et par linjer om dig som person med en fornuftig og begavet tekst.
”Jeg hedder Jens Petersen, er 45 år og har en datter på 20,” er ikke interessant. Det skal gerne være noget, der fortæller mere om din personlighed og dermed gør dig interessant som kommende kollega, råder Marianne Steen.
Sørg for at indstille din profil, så den potentielle arbejdsgiver ikke ser opdateringer fra din hånd, som får dig til at fremstå negativt eller usympatisk.
2. LinkedIn: spring foran i køen
LinkedIn fungerer som en slags online, udvidet CV og netværkssted. Her opretter du ligesom på Facebook en profil med billede, hvorefter du kan få ’connections’, som er LinkedIn’s pendant til Facebookvenner.
På LinkedIn er det ifølge Marianne Steen vigtigt, at du går mere professionelt til værks. Mens Facebook er ’til fyraftensbrug’, er tonen på LinkedIn mere formel og hovedfokus ligger på dit CV og dine professionelle forbindelser.
Er du er på jobjagt, kommer du langt med LinkedIn ved at følge dette råd:
Vær synlig:
Det bliver du især ved at læse, kommentere, og ’like’ andres indlæg.
”De fleste får mailbeskeder om, at du følger dem eller kommenterer på deres indlæg. På den måde bliver du synlig og udviser interesse. Og fordi de fleste er nysgerrige, går de ind og kigger på din profil,” siger Marianne Steen.
Følg nogle udvalgte virksomheder
På LinkedIn kan du følge virksomheder, som du selv udvælger. Det er ifølge Marianne Steen en god ide, fordi du på den måde gør det synligt, at du er interesseret i dem.
Flere virksomheder er desuden begyndt at bruge LinkedIn som det første sted, de annoncerer nye jobopslag.
”Nogle virksomheder starter med i den første uge kun at have et nyt jobopslag liggende på LinkedIn. På den måde kan de starte med at se, hvem der i forvejen har udvist interesse for virksomheden i stedet for at annoncere for 100 tilfældige personer, som måske slet ikke har vist interesse,” siger Marianne Steen.
Hold dig til de mindre virksomheder
Man får mest ud af at følge de små og mellemstore virksomheder, forklarer Marianne Steen.
”Vi kender alle sammen Novo Nordisk, Tivoli og Lego, og derfor er der måske 10.000, der følger dem. Hvis du derimod følger ’Brødrene Jensens Møbelfabrik’ i Rødovre, er du måske én ud af 10. På den måde øger du din sandsynlighed for at blive lagt mærke til,” siger hun.
Hav nogle gode anbefalinger liggende på din profil
Derfor er det igen en god ide at tage sig godt ud på et vellignende foto, et velbeskrevet CV og ikke mindst anbefalinger, som ifølge Marianne Steen er noget af det bedste, du kan have liggende på din profil. Dem er der nemlig rigtig mange, der læser og stoler på, forklarer hun.
Skriv ikke, at du er jobsøgende
Sidst men ikke mindst fraråder Marianne Steen at skrive på nogen som helst af sine profiler, at man er jobsøgende.
Så virker al den opmærksomhed du viser for eksempel indlæg og virksomheder anmassende, vurderer hun.
6. Den nye dreng i klassen: Twitter
Twitter er en social tjeneste på nettet, der bedst kan beskrives som microblogging. Her kan du følge forskellige mennesker eller virksomheder og se, hvad de ”Twitter” om.
Twitter har endnu ikke vundet så stort indpas herhjemme, men ifølge Marianne Steen er det på vej frem.
I USA er store virksomheder begyndt at bruge Twitter som det første sted, de offentliggør nye jobopslag. Det er der brugere, der indsamler og laver lister ud af, så man for eksempel via Twitter kan se alle nye ledige jobs i bestemte byer. Tendensen har allerede bredt sig til England, og Marianne Steen er ikke tvivl om, at den også vil komme til Danmark.
Af Kathrine Kellermann for Avisen.dk
Når du søger et job, kan du regne med én ting: arbejdsgiverne prøver at finde oplysninger om dig på nettet.
De oplysninger finder de lettest via sociale medier som Facebook, LinkedIn og Twitter.
Marianne Steen er ekspert i jobsøgning og rekruttering via sociale medier og forfatter til bogen ’www.søgjob.dk’. Hun har her en række råd til, hvordan du sikrest gebærder dig på sociale medier, når du søger job, og når andre søger på dig.
1. Facebook er til fyraftensbrug
De fleste danskere har efterhånden en profil på Facebook, og den er oftest til privat og uformelt brug. Ifølge Marianne Steen er Facebook mest til ’afslapning efter fyraften’ og derfor anbefaler hun ikke Facebook i forbindelse med jobsøgning.
Den er dog noget af det første, der popper op, når en kommende arbejdsgiver googler dit navn, og derfor betaler det sig at give et godt indtryk, når der bliver klikket ind på den.
Det gør du bedst ved at have:
Et godt billede der gerne viser ansigt, øjne og helst et smil.
Et par linjer om dig som person med en fornuftig og begavet tekst.
”Jeg hedder Jens Petersen, er 45 år og har en datter på 20,” er ikke interessant. Det skal gerne være noget, der fortæller mere om din personlighed og dermed gør dig interessant som kommende kollega, råder Marianne Steen.
Sørg for at indstille din profil, så den potentielle arbejdsgiver ikke ser opdateringer fra din hånd, som får dig til at fremstå negativt eller usympatisk.
2. LinkedIn: spring foran i køen
LinkedIn fungerer som en slags online, udvidet CV og netværkssted. Her opretter du ligesom på Facebook en profil med billede, hvorefter du kan få ’connections’, som er LinkedIn’s pendant til Facebookvenner.
På LinkedIn er det ifølge Marianne Steen vigtigt, at du går mere professionelt til værks. Mens Facebook er ’til fyraftensbrug’, er tonen på LinkedIn mere formel og hovedfokus ligger på dit CV og dine professionelle forbindelser.
Er du er på jobjagt, kommer du langt med LinkedIn ved at følge dette råd:
Vær synlig:
Det bliver du især ved at læse, kommentere, og ’like’ andres indlæg.
”De fleste får mailbeskeder om, at du følger dem eller kommenterer på deres indlæg. På den måde bliver du synlig og udviser interesse. Og fordi de fleste er nysgerrige, går de ind og kigger på din profil,” siger Marianne Steen.
Følg nogle udvalgte virksomheder
På LinkedIn kan du følge virksomheder, som du selv udvælger. Det er ifølge Marianne Steen en god ide, fordi du på den måde gør det synligt, at du er interesseret i dem.
Flere virksomheder er desuden begyndt at bruge LinkedIn som det første sted, de annoncerer nye jobopslag.
”Nogle virksomheder starter med i den første uge kun at have et nyt jobopslag liggende på LinkedIn. På den måde kan de starte med at se, hvem der i forvejen har udvist interesse for virksomheden i stedet for at annoncere for 100 tilfældige personer, som måske slet ikke har vist interesse,” siger Marianne Steen.
Hold dig til de mindre virksomheder
Man får mest ud af at følge de små og mellemstore virksomheder, forklarer Marianne Steen.
”Vi kender alle sammen Novo Nordisk, Tivoli og Lego, og derfor er der måske 10.000, der følger dem. Hvis du derimod følger ’Brødrene Jensens Møbelfabrik’ i Rødovre, er du måske én ud af 10. På den måde øger du din sandsynlighed for at blive lagt mærke til,” siger hun.
Hav nogle gode anbefalinger liggende på din profil
Derfor er det igen en god ide at tage sig godt ud på et vellignende foto, et velbeskrevet CV og ikke mindst anbefalinger, som ifølge Marianne Steen er noget af det bedste, du kan have liggende på din profil. Dem er der nemlig rigtig mange, der læser og stoler på, forklarer hun.
Skriv ikke, at du er jobsøgende
Sidst men ikke mindst fraråder Marianne Steen at skrive på nogen som helst af sine profiler, at man er jobsøgende.
Så virker al den opmærksomhed du viser for eksempel indlæg og virksomheder anmassende, vurderer hun.
6. Den nye dreng i klassen: Twitter
Twitter er en social tjeneste på nettet, der bedst kan beskrives som microblogging. Her kan du følge forskellige mennesker eller virksomheder og se, hvad de ”Twitter” om.
Twitter har endnu ikke vundet så stort indpas herhjemme, men ifølge Marianne Steen er det på vej frem.
I USA er store virksomheder begyndt at bruge Twitter som det første sted, de offentliggør nye jobopslag. Det er der brugere, der indsamler og laver lister ud af, så man for eksempel via Twitter kan se alle nye ledige jobs i bestemte byer. Tendensen har allerede bredt sig til England, og Marianne Steen er ikke tvivl om, at den også vil komme til Danmark.
Etiketter:
Avisen.dk,
Facebook,
linkedin,
Marianne Steen,
sociale medier,
twitter
søndag den 18. marts 2012
Skal din næste ansøgning være et computerspil?
Tysker har udviklet en spilbar jobansøgning
Første scene i den spilbare jobansøgning. |
Hvem siger en jobansøgning skal være på papir? Tysk spiludvikler har lavet sin ansøgning som et eventyrspil.
»Gør aldrig, hvad jeg gjorde - det virkede kun i 80´erne.«
Sådan skrev den amerikanske spiludvikler Tim Schafer i sine erindringer om, hvordan han fik sit første job i den amerikanske spilindustri tilbage i 1989.
Tim lavede nemlig et eventyrspil - godt nok kun i papirform - og sendte det til en af genrens absolutte mestre i 80´erne: LucasFilm, der var George Lucas' spildivision med speciale i eventyrspil.
Jobansøgningen virkede, Tim blev ansat og nu har en tysk spiludvikler gjort ham kunsten efter - og ansøgt om en praktikplads hos selvsamme Tims eget spilfirma Double Fine i San Francisco, der netop i denne uge formåede at indsamle 19 millioner kroner fra fans til udviklingen af et nyt eventyrspil baseret på spil som 'Grim Fandango' og 'The Dig' fra 90'erne.
I den tyske spiludvikler Marius Fietzeks eventyrspil 'The Applicant' spiller man rollen som receptionisten hos Double Fine, og skal derfor agere dørmand for de nye håbefulde spiludviklere, der vil under firmaets vinger.
Spillets stil er holdt i helt klassisk LucasArt-look som kendt fra 'Monkey Island' og 'Zak McKraken'-spillene i start 90´erne, og via traditionel eventyrsspil-dialog får Marius via spillet opremset sine kvalifikationer. Vigtigst af alt viser han, at han kan lave eventyrspil selv og tilmed skrive dialoger, der faktisk virker som de ældre eventyrsspil.
Læs hele artiklen i Politiken: Tysker har udviklet en spilbar jobansøgning
Etiketter:
Marius Fietzek,
The Applicant,
Tim Schafer
onsdag den 14. marts 2012
How simple ideas lead to scientific discoveries
How simple ideas lead to scientific discoveries
Adam Savage walks through two spectacular examples of profound scientific discoveries that came from simple, creative methods anyone could have followed -- Eratosthenes' calculation of the Earth's circumference around 200 BC and Hippolyte Fizeau's measurement of the speed of light in 1849. (Launching a series on Inventions that Shaped History)
Ny trend: Flere filmer sig til det fede job
Flere filmer sig til det fede job - Avisen.dk
Link til artikel: Ny trend: Flere filmer sig til det fede job
Avisen.dk har i en række artikler beskæftiget sig med videoer i forbindelse med jobsøgning:
Arbejdsløse søger nyt job med videoansøgninger som supplement til det traditionelle A4-ark.
Læs evt. også Alternative hjemmesider og profiler - Rikke Hovgaard
Sådan søger du job med video - Avisen.dk
Her er tre gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du kaster dig ud i at bruge en video i din jobsøgning.
Det mener cheferne om videoansøgninger - Avisen.dk
Nytter det overhovedet noget at sende en videoansøgning? Avisen.dk har spurgt to ansættere, om det er noget, der giver job.
Link til artikel: Ny trend: Flere filmer sig til det fede job
Avisen.dk har i en række artikler beskæftiget sig med videoer i forbindelse med jobsøgning:
Arbejdsløse søger nyt job med videoansøgninger som supplement til det traditionelle A4-ark.
Den traditionelle papiransøgning blev først spicet op med et billede. Nu er det sidste nye indenfor jobansøgninger, at ansøgere laver en video, hvor de præsenterer sig selv.
39-årige Dorthea Petersen går ud af af skærmen og lige op i hovedet på hendes måske kommende arbejdsgiver.
Se Dortheas video-CV her (Automatisk afspilning)
39-årige Dorthea Petersen går ud af af skærmen og lige op i hovedet på hendes måske kommende arbejdsgiver.
Se Dortheas video-CV her (Automatisk afspilning)
Flere mennesker er blevet opmærksomme på mig. Det har bragt mig tættere på at få et job,” siger Dorthea om sin videoansøgning. Foto: Dorthea Thirup Petersen/LiveCV |
Læs evt. også Alternative hjemmesider og profiler - Rikke Hovgaard
Sådan søger du job med video - Avisen.dk
Her er tre gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du kaster dig ud i at bruge en video i din jobsøgning.
Det mener cheferne om videoansøgninger - Avisen.dk
Nytter det overhovedet noget at sende en videoansøgning? Avisen.dk har spurgt to ansættere, om det er noget, der giver job.
tirsdag den 13. marts 2012
Prisvindende innovativ support-idé er nu virkelighed
Computerfriend.dk |
Vinderne af servicekategorien ved Venture Cup 2010, lancerede for et par uger siden IT-konceptet, der skal gøre danskernes hverdag lettere. De har stiftet Computerfriend.dk, der nu yder online IT-support døgnet rundt.
Computerfriend.dk, der i 2010 blev kåret til Danmarks bedste nye servicekoncept, er nu gået i luften. Siden kåringen er der blevet arbejdet intenst på at gøre idéen til virkelighed, hvilket har inkluderet en hær af frivillige IT-folk, der har været med til at teste systemet.
Det har hele tiden været vigtigt for folkene bag den netbaserede tjeneste, at prisen for hjælp skulle være lav og gennemskuelig. Der eksisterer derfor intet kørselsgebyr, opstartsgebyr, hastegebyr eller noget som helst i den stil. Samtidig skal der være hjælp at hente netop når problemet opstår, og ikke adskillige timer efter.
”Det, der gør vores system unikt, er, at vi uafhængigt af normale åbnings- og arbejdstider kan tilbyde professionel og billig hjælp til folk lige når de har brug for det,” siger Thomas Wiborg Steen, direktør og grundlægger af Computerfriend.dk ApS
Kunderne lærer af at følge med
Supporterne logger ind hjemmefra og udfører supporten online. Al support foregår hurtigt og nemt online, hvilket betyder, at folk med få klik kan få hurtig og nem hjælp til deres computerproblemer.
Mens problemet bliver løst, kan kunderne sidde med benene oppe på skrivebordet og følge med i problemløsningen på deres egen skærm. Herved kan kunderne enten lære, hvordan de selv løser og undgår problemet, eller bare lade IT-supporteren klare sagerne.
Tidsspilde skal undgås
”Ofte sidder man og bøvler med et specifikt problem i lang tid, og det tager vigtig tid fra en stresset dagligdag. De tidskrævende problemer kan ofte løses hurtigt af en vores supportere, og man undgår at sidde i timevis og bruge sin tid på noget, der af den rette person kan løses på et kvarter” siger Thomas Wiborg Steen.
Balancen mellem at få tid til både karriere og familie, er i nutidens travle hverdag i øget fokus. Computeren er et vigtigt redskab i hverdagen, og oplever man problemer, skal de løses hurtigt. Det er normalt ret tidskrævende at skulle ordne det selv, vente på en tekniker eller aflevere computeren i en butik. Dette tidsspilde forsøger IT-tjenesten at gøre op med.
Systemet sikrer fair betaling til IT-supporterne
Den oprindelige idé udsprang fra iværksætternes egne erfaringer med IT-support til venner og bekendte, hvor de manglede et system, der gjorde det muligt at udføre supporten hjemmefra med klare linjer omkring, hvad IT-support er værd. Med det system, der nu er udarbejdet, er IT-supporterne sikret en fair betaling og kunderne kan samtidig få billig og gennemskuelig IT-support.
God start og glade kunder
Systemet er i de sidste mange måneder blevet gennemtestet, og de første supportsessioner har været en god oplevelse for både kunder og eksperter. I de første uger, hvor systemet har kørt, har kunder fået professionel hjælp til alt fra at sætte kode på deres netværk, til at gøre deres gamle computer hurtig igen.
”Pludselig kunne jeg ikke få kontakt med min printer, selvom alle ledninger sad rigtigt i og alt så ud som det plejer. Da jeg fik fat i supporteren fra Computerfriend.dk, viste det sig, at printerdriveren var blevet beskadiget, og skulle geninstalleres. Jeg ved ikke, hvor lang tid der var gået, før jeg selv havde fundet den fejl, men Computerfriend.dk’s supporter klarede det på 10 minutter – og han slap ikke kontakten, før jeg stod med mit første print i hånden” siger Louise Pedersen, en af de første kunder ved Computerfriend.dk
Computerfriend.dk ApS
Borgergade 66, st. tv.
6700 Esbjerg
Hver dag er idé-dag i Danmark – i de næste to år
Hver dag er idé-dag i Danmark – i de næste to år
På lørdag den 17. marts, inviterer IdeasConnecting til idé-dag i smilets by – vidensbyen Aarhus. Efter den succesfulde generalprøve i Favrskov Kommune, hvor idéerne og interessen strømmede ind, er IdeasConnectings idé om, at der ligger uopdagede udviklingsmuligheder ude i det danske land, bekræftet.
Første step på IdeasConnectings Danmarkstur rundt i de 98 kommuner åbnede øjne og døre, og satte gang i den banebrydende bevægelse, der gør, at der nu ligger de første 30 håbefulde iværksættere på idé-portalen www.ideasconnecting.com. På lørdag når bevægelsen Aarhus.
To århusianske iværksættere tager på Danmarksturné rundt til samtlige 98 danske kommuner.
Målet er, at skabe kontakt imellem landets opfindsomme idémagere, og de mange danske virksomheder, der åbent fokuserer på innovation og konstant produktudvikling.
Makkerparret Henrik Obel og Lars Hede, er overbeviste om, at hver kommune sprudler af kreativitet og idérige indbyggere. IdeasConnecting fungerer som en slags fødselshjælper, der formidler en fængende flig af idéerne til dansk erhvervsliv, som så kan kontakte idémageren - og sammen sætte gang i udviklingen.
På lørdagens idédag får idémagere ca. 5 minutter alene med IdeasConnecting. Det er selvfølgelig helt gratis! Her filmes idémageren, som levende letter låget for hvad idéen kan, ikke hvad den er eller hvordan den fungerer (man skal ikke give idéen væk). De levende idé-præsentationer lægges på www.ideasconnecting.com. Enhver virksomhed kan omkostningsfrit, gå ind og søge på de brancheopdelte idéer, og tage kontakt pr. telefon eller mail til opfinderen.
Netop den levende præsentation af idéerne er meget vigtig for de to humanister bag projektet. Det skal være muligt for virksomhederne at vægte helheden – både idéen og personen. Hvad enten resultatet bliver køb af en god idé, et samarbejde eller måske ansættelse af en innovativ medarbejder, så udspringer vækst og udvikling af tætte menneskelige relationer og interaktion, mener de to iværksættere.
Netværk og nye relationer bliver der med garanti overflod af når de to iværksættere drager af sted rundt i landet de næste 2 år. Pengene til busbilletten er allerede sikret i og med at 10 innovative virksomheder i og udenfor Aarhus har set lyset i idéen, og leverer brændstoffet til Danmarks første, største og længste idé-marathon.
Udover idémagerne opfordrer IdeasConnecting også idémagernes modstykke, ”problem-spotterne”, til at komme forbi med idéer uden løsning. Du kan således også gøre innovationen i Danmark en stor tjeneste ved at møde op med det problem du har spottet, men som endnu ikke har fundet sin løsning.
Alle er velkomne lørdag den 17. marts fra 10-17 på Grenåvej 425, Egå (bag Jysk), i DANA’s flotte firlængede faciliteter, som vi har fået lov at låne.
Med venlig hilsen
Lars og Henrik, IdeasConnecting
mandag den 12. marts 2012
Folketingsmedlem Chr. Juhl kritiserer Roskilde: Jobcenter svigter ledige
Roskildes Jobcenter er alt for dårlig til at hjælpe de arbejdsløse med uddannelse, så de får flere kvalifikationer og har bedre chance for at komme i arbejde.
Kritikken kommer fra Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl, der er valgt fra Roskilde.
- I Roskilde fik kun 4 pct. af de ledigetilbudt en uddannelse, mens gennemsnittet for hele landet er 11 pct. Den bedste kommune var Mariager, hvor hver tredje ledige fik en uddannelse.
- Faktisk placerer Roskilde sig dermed som en af de allerdårligste kommuner i landet. Den er nr. 13, taget fra bunden, forklarer Christian Juhl.
- Fremfor at give dem uddannelser som AMU-kurser, HF-fag osv., så de kan få arbejde, har Roskildes jobcenter i stedet sendt ledige i virksomhedspraktik, job med løntilskud og vejledningskurser.
Læs hele artiklen i Roskilde Avis: Folketingsmedlem Chr. Juhl kritiserer Roskilde: Jobcenter svigter ledige
Kritikken kommer fra Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl, der er valgt fra Roskilde.
- I Roskilde fik kun 4 pct. af de ledigetilbudt en uddannelse, mens gennemsnittet for hele landet er 11 pct. Den bedste kommune var Mariager, hvor hver tredje ledige fik en uddannelse.
- Faktisk placerer Roskilde sig dermed som en af de allerdårligste kommuner i landet. Den er nr. 13, taget fra bunden, forklarer Christian Juhl.
- Fremfor at give dem uddannelser som AMU-kurser, HF-fag osv., så de kan få arbejde, har Roskildes jobcenter i stedet sendt ledige i virksomhedspraktik, job med løntilskud og vejledningskurser.
Læs hele artiklen i Roskilde Avis: Folketingsmedlem Chr. Juhl kritiserer Roskilde: Jobcenter svigter ledige
fredag den 9. marts 2012
Contest får 5 ud af 5 stjerner
Contest får 5 ud af 5 stjerner
Hjemmeside
I februar kunne du læse at den succesfulde IT-virksomhed, Contest A/S, havde fået 4,5 stjerner fra Experian. Denne er netop blevet hævet til 5 stjerner ud af 5 mulige. Det er den højeste kreditrating en virksomhed kan få, og som kun et fåtal har opnået.
Den succesfulde IT-virksomhed, Contest A/S, der tilbyder IT-services, kan endnu engang bryste sig af en anerkendelse for at drive en god forretning. Contest har denne gang fået den højeste kreditrating en virksomhed kan få, og det er kun landets absolutte elite der kan få 5 stjerner ud af 5 i kreditvurdering fra Experian.
Contest A/S har i mange år høstet denne form for anerkendelser, herunder som Børsen Vækstvirksomhed, AAA-rating fra Dun&Bradstreet, samt også tidligere år topratings fra Experian.
”Det er absolut en fjer i hatten, ” udtaler adm.direktør Erik Testmann. ”Vi driver en god og sund forretning, og vi er altid på forkant med udviklingen og leverer de bedste IT-services til vores kunder. At vi får denne rating skyldes derfor også den utroligt flotte indsats vores medarbejdere yder hver dag.”
Contest kan udover de flotte ratings også understrege sin succes i form af guldpartnerskaber med bl.a. Citrix og partnerskaber med Microsoft.
”Vi er blandt de bedste når det kommer til IT-infrastruktur, -sikkerhed, og –drift og –service, ” udtaler bestyrelsesformand Thomas Testmann, ”og det er vigtigt for os at vise vores kunder at vi også er der til at hjælpe dem i morgen.”
Om Contest A/S
Contest A/S blev stiftet i 1992 af Erik Testmann og er en 100 % danskejet virksomhed, der løser en lang række opgaver indenfor IT-infrastruktur, IT-sikkerhed, IT-drift og -service, samt IT-udvikling. Oprindelig var en af Contests hovedopgaver at tilbyde konsulentbistand til den offentlige sektor, men udviklingen og ikke mindst væksten har gjort, at Contest nu servicerer en lang række brancher, herunder bl.a. den offentlige sektor, medicinalindustrien, den finansielle sektor og advokatbranchen.
Contest A/S er certificeret på en lang række produkter, og partnere med en lang række producenter, bl.a. Microsoft, Citrix, SonicWALL, Kaspersky og HP.
Contest A/S har flere år i træk fået top-ratings som bl.a. Børsen Vækstvirksomhed, 4,5 stjerner ud af fem hos Experian, og AAA fra D&B.
onsdag den 7. marts 2012
Skuespillere rystede over Dagpengeland på Holbæk Teater
Skuespillere rystede over Dagpengeland på Holbæk Teater
Spilleperiode: 9. - 24. marts 2012
Det har været en meget lærerig tid for skuespillere og produktionsholdet bag dramatiseringen af den kendte blog Dagpengeland, på Holbæk Teater.
”Foregår det virkelig sådan?”, har været et af de gennemgående spørgsmål til Lau Aaen, manden bag bloggen.
Dagpengeland er en højaktuel dokumentarlignende komedie, skrevet af Peter Keiser-Nielsen, på baggrund af Lau Aaens populære blog Dagpengeland.dk. Det er en utrolig morsom beretning, om hvad man som arbejdsløs kan blive tvangsindlagt til at deltage i.
Surrealistisk og komisk virkelighed for mange arbejdsløse
I stykket følger vi Lau på sin vej gennem 10 ugers jobsøgningskursus, som han har pligt til at følge, og hvor han lærer om, hvordan hele mennesker bygges op fra grunden ved hjælp af, personlighedstests, håndtrykstræning, teoretisk telefoni, sultne afrikaneres selvrealisering og råd om hvorfor man aldrig skal sige, at man ikke længere spiller badminton.
”Vi sætter et spejl op for virkeligheden. Lige meget hvor komisk og utroligt det måtte virke, så garanterer jeg at det virkelig er sket. Dette er dokumentarteater. Her overgår virkeligheden fantasien. Det er en hylende morsom aktiverings-comedy,” lover instruktør Kristoffer Møller Hansen, der er en del af direktørduoen på Holbæk Teater.
Prøverne til ”Dagpengeland” har for skuespillerne været en meget øjenåbnende oplevelse, og de er alle rystede over hvordan det danske samfund behandler arbejdsløse.
”Det kan virke både surrealistisk og absurd, men det er virkelighed lige nu for en masse arbejdsløse danskere. Set udefra er jobsøgningskurset vi beskriver i forestillingen super morsomt, men det er jo også meget tragisk, at samfundet udsætter borgere for sådanne noget pjat. Hvorfor ikke sætte folk til noget meningsfuldt, i stedet for at gøre grin med dem,” spørger skuespillerne på forestillingen Anders Budde Christensen, Stine Holm Joensen, Jeanette Lindbæk Larsen, Kristian Høeg Jeppesen og Christian Mosbæk.
Der findes også lykkelige løsninger
Efter en længere sygdomsperiode, er skuespiller Camilla Gottlieb kommet i virksomhedspraktik på Holbæk Teater og aktiverings-comedyen ”Dagpengeland”.
Da Camilla ringede til Holbæk Teater for at spørge om mulighed for virksomhedspraktik, var de to teaterdirektører Kristoffer Møller Hansen og Brian Kristensen ikke sene, til at se mulighederne for at åbne for en birolle på forestillingen ”Dagpengeland”, og i samarbejde med manuskriptforfatter Peter Keiser-Nielsen, blev der hurtigt tilføjet en mindre rolle til Camilla Gottlieb.
”For mig er det en fantastisk mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Grundet min sygdom har det været vigtigt at komme tilbage på en rolig og overskuelig måde, og det giver virksomhedspraktikken på Holbæk Teater mig mulighed for,” fortæller Camilla Gottlieb der er taknemmelig for praktikpladsen.
For Holbæk Teater har man været meget tilfredse med at kunne hjælpe Camilla Gottlieb tilbage på arbejdsmarkedet.
”Jeg syntes at Camillas virksomhedspraktik her på teatret, er et godt eksempel på hvor vigtigt det er at give arbejdsløse borgere nogle meningsfyldte udfordringer, i stedet for at parkerer dem på meningsløse kurser som i ’Dagpengeland’,” forklarer Brian Kristensen.
Forestilling:
Efter bloggen www.dagpengeland.dk af: Lau Aaen
Manuskript: Peter Keiser Nielsen
Dramaturg: Kitter Krebs
Instruktion: Kristoffer Møller Hansen
Medvirkende: Anders Budde Christensen, Stine Holm Joensen, Jeanette Lindbæk Larsen, Kristian Høeg Jeppesen og Christian Mosbæk
Scenografi: Niels Fly, Fie Müller og Kristoffer Møller Hansen
Kostumer: Helle Birkholm, Fie Müller
Lys, lyd & Afvikling: Mikkel Magnus Olsen
Scenemester: Niels Fly
I aktivering: Camilla Gottlieb
Spilleperiode: 9. - 24. marts 2012
Sted: Holbæk Teater - Vimmelskaftet 27 - 4300 Holbæk Tlf. 59 43 17 77
Billetsalg: Via http://holbaekteater.
Dagpengeland - en hylende morsom aktiverings-comedy på Holbæk Teater Fra venstre Kristian Høgh Jeppesen, Anders Budde Christensen og Jeanette Lindbæk Larsen (Foto: Mie Neel) |
Kan du din elevatortale?
Kan du din elevatortale? Af: Susanne Teglkamp, konsulent i Teglkamp & Co |
”Nå og hvad laver så du?” Sådan starter mødet med mange nye mennesker i erhvervsmæssige sammenhænge. Og alt efter svaret, så bliver det måske ved det! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Deraf kommer begrebet ”Elevatortale”. Det handler om at kunne aflevere sit budskab på den tid, det tager at køre op med elevatoren sammen med nogle mennesker, man møder for første gang. Længere tid har man altså ikke til at fange deres interesse. Hvis ikke vi er meget skarpe på at få afleveret et budskab, der er både meget sigende og interessant, så har vi forspildt vores chance. Der er faktisk en ret svær disciplin, derfor kan det nok være værd at bruge lidt energi på at få pudset ”elevatortalen” af. |
Etiketter:
elevatortale,
Susanne Teglkamp,
Teglkamp og Co
MENNESKERførst
MENNESKERførst
MENNESKERførst er et netværk for unge, som står uden for arbejdsmarkedet, samt for unge der er psykisk sårbare. Netværket afholder spændende arrangementer, der sætter fokus på mødet mellem mennesker, ligeværd, relationer, dialog og ressourcer.
Link til MENNESKERførst
MENNESKERførst er et netværk for unge, som står uden for arbejdsmarkedet, samt for unge der er psykisk sårbare. Netværket afholder spændende arrangementer, der sætter fokus på mødet mellem mennesker, ligeværd, relationer, dialog og ressourcer.
Link til MENNESKERførst
mandag den 5. marts 2012
LinkedIn giver overblik og nytteværdi
LinkedIn giver overblik og nytteværdi
For Kim Bentzen, der arbejder som koordinerende virksomhedskonsulent i Jobcenter København, er det professionelle onlinenetværk LinkedIn ikke bare en virtuel visitkortholder. Det er et kæmpe overblik over mennesker, han kan bruge professionelt i sit virke som konsulent.
Cirka en halv time om dagen. Så meget tid bruger virksomhedskonsulent Kim Bentzen fra Jobcenter København på at opdatere LinkedIn og interagere med sit professionelle netværk. Men det er det hele værd. Selvom Kim Bentzen kun har haft sin LinkedIn-profil i et års tid, har han alligevel fået 238 kontakter, han kan bruge i sit arbejdsliv.
"LinkedIn er mit virtuelle virksomhedsnetværk, hvor jeg har overblik over, dem jeg kender og dem jeg møder på min vej, hvor jeg tænker, at vi gensidigt kan få noget ud af hinanden," forklarer Kim Bentzen.
Han går meget op i, at alle hans kontakter er nogen, han på en eller anden måde kan bruge professionelt. Samtidig er han selv aktiv, plejer sine kontakter, opdaterer sin profil og forsøger så vidt muligt at byde ind, så hans kontakter også kan bruge ham.
Netværk går begge veje
"Det skal jo helst gå begge veje. Jeg arbejder til dagligt med vidt forskellige virksomheder, og det er da også sket, at jeg nogle gange har inviteret forskellige virksomheder til at møde hinanden i det virkelige liv, hvis jeg mener, at de kunne have glæde af hinanden," fortæller Kim Bentzen og tilføjer, at der så kan falde lidt af til ham engang imellem.'
Helt konkret har han netop fået stablet en byggekonference på benene, som direkte udløber af hans LinkedIn-netværk. Derudover bruger han netværket effektivt, hvis han for eksempel skal finde en foredragsholder til jobcentret eller et job til en klient.
"Man skal kunne se potentialet i de kontakter, man har i sit netværk og så skal man investere og reagere hurtigt. Man skal svare på de opslag og beskeder ens netværk sender ud og sørge for selv at byde ind med noget. Det er vigtigt," forklarer Kim Bentzen og fortsætter: "Jeg gør meget ud af min egen profil; hvad kan jeg, og hvad kan jeg tilbyde? Det hele skal hænge sammen og være troværdigt. Man skal kunne se, hvad man kan bruge mig til. Det er en værdikæde, der kører begge veje."
Selvom mange bruger LinkedIn i jobsøgningsøjemed, er det bestemt ikke det, der er formålet for Kim Bentzen. "Hvis jeg en dag kunne tænke mig at skifte job, ville jeg måske nok bruge LinkedIn. Det kræver selvfølgelig diskretion og fortrolighed, men ja, jeg kunne nok godt finde på at forhøre mig hos mine LinkedIn-kontakter. Men det er klart netværket, der gør, at jeg bruger det nu," siger han.
© 1998-2012 Move On Communications / Akademikernes Jobbank / Louise Thye Henriksen
søndag den 4. marts 2012
Sådan bliver du headhuntet
Sådan bliver du headhuntet
Af Søren Strandman-Møller. Penge & Privatøkonomi nr. 2, 2012.
Hvis du bærer dig dygtigt og strategisk ad, øger du dine chancer for at fange headhunternes opmærksomhed og score drømmejobbet.
Telefonen ringer ikke med et nyt job, med mindre du selv har gjort en indsats. Men det er der til gengæld flere muligheder for. Danmark vrimler nemlig med headhuntere og rekrutteringsselskaber. Der er mere end 100 af slagsen, og den eneste måde, de kan overleve på, er ved at finde job til dig og andre.
Det kræver dog, at du lægger en strategi for at få gjort opmærksom på dig selv i en grad, der vækker headhunternes appetit. Og husk, at det ikke blot er topchefer i C20-selskaber, som bliver indfanget via professionelle fangarme. Faktisk sker der headhunting på mange niveauer i Danmark, og sælgere, regnskabsfolk, it-specialister og analytikere er blot nogle af de jobtyper, som rekrutteres via professionel søgning – så hold ikke igen med at gøre dig synlig, selv om du ikke nødvendigvis går til direktørløn.
»Den faldende arbejdsløshed gennem store dele af 00'erne skærpede kampen om kompetente kandidater, og derfor headhuntes der folk på langt flere niveauer end tidligere,« fortæller partner Morten Andersen fra headhunterfirmaet UniqueConsult. Men for at optimere dine muligheder er det dog vigtigt at forstå branchens spilleregler. I headhunterverdenen er der flere begrebstyper, der beskriver måden, kandidaten skal findes på.
Sådan fungerer headhunting
Man bruger betegnelserne search, selection samt search and selection.
Search: I et klassisk search-forløb er der tale om direkte headhunting, som vi kender det fra spændende film og bøger. Altså reel hovedjagt med hele søgningen bygget op om en proces, hvor headhunteren diskret kontakter kandidater, som er dukket op via søgninger og anbefalinger. Og ved jagten på de øverste ledere er betegnelsen executive search.
Selection er begrebet, når det handler om rekruttering via annoncer på nettet, i aviser eller via andre kanaler. Her er der i højere grad tale om en outsourcing af de normale ansættelsesprocedurer fra en virksomhed, og det er kandidaterne, der selv opsøger rekrutteringsbureauet. Det er altså ikke decideret headhunting.
Search and selection er, som navnet indikerer, en kombination af de to modeller. Her afsøger headhunteren markedet og annoncerer samtidig stillingen.
Sådan håndterer du et opkald fra en headhunter
Får du et opkald fra en headhunter, så tjek firmaets hjemmeside. Beskæftiger de sig primært med search og ikke mindst executive search, mener de henvendelsen særdeles alvorligt, og du er pludselig rigtigt godt i spil.
Håndterer de derimod primært selection-processer, skal du vide, at du er én blandt mange, og at jobbet derfor ikke engang er tæt på at være i hus.
Jo mere eksklusiv virksomhed, jo større er dine chancer. Men under alle omstændigheder bliver et headhunterforløb sjældent afklaret særligt hurtigt. Du skal finde tålmodigheden op af skuffen, for det kan tage flere måneder, før den endelige kandidat er udvalgt.
Læs denne artikel i Penge & Privatøkonomi: Sådan bliver du headhuntet
Af Søren Strandman-Møller. Penge & Privatøkonomi nr. 2, 2012.
Hvis du bærer dig dygtigt og strategisk ad, øger du dine chancer for at fange headhunternes opmærksomhed og score drømmejobbet.
Telefonen ringer ikke med et nyt job, med mindre du selv har gjort en indsats. Men det er der til gengæld flere muligheder for. Danmark vrimler nemlig med headhuntere og rekrutteringsselskaber. Der er mere end 100 af slagsen, og den eneste måde, de kan overleve på, er ved at finde job til dig og andre.
Det kræver dog, at du lægger en strategi for at få gjort opmærksom på dig selv i en grad, der vækker headhunternes appetit. Og husk, at det ikke blot er topchefer i C20-selskaber, som bliver indfanget via professionelle fangarme. Faktisk sker der headhunting på mange niveauer i Danmark, og sælgere, regnskabsfolk, it-specialister og analytikere er blot nogle af de jobtyper, som rekrutteres via professionel søgning – så hold ikke igen med at gøre dig synlig, selv om du ikke nødvendigvis går til direktørløn.
»Den faldende arbejdsløshed gennem store dele af 00'erne skærpede kampen om kompetente kandidater, og derfor headhuntes der folk på langt flere niveauer end tidligere,« fortæller partner Morten Andersen fra headhunterfirmaet UniqueConsult. Men for at optimere dine muligheder er det dog vigtigt at forstå branchens spilleregler. I headhunterverdenen er der flere begrebstyper, der beskriver måden, kandidaten skal findes på.
Sådan fungerer headhunting
Man bruger betegnelserne search, selection samt search and selection.
Search: I et klassisk search-forløb er der tale om direkte headhunting, som vi kender det fra spændende film og bøger. Altså reel hovedjagt med hele søgningen bygget op om en proces, hvor headhunteren diskret kontakter kandidater, som er dukket op via søgninger og anbefalinger. Og ved jagten på de øverste ledere er betegnelsen executive search.
Selection er begrebet, når det handler om rekruttering via annoncer på nettet, i aviser eller via andre kanaler. Her er der i højere grad tale om en outsourcing af de normale ansættelsesprocedurer fra en virksomhed, og det er kandidaterne, der selv opsøger rekrutteringsbureauet. Det er altså ikke decideret headhunting.
Search and selection er, som navnet indikerer, en kombination af de to modeller. Her afsøger headhunteren markedet og annoncerer samtidig stillingen.
Sådan håndterer du et opkald fra en headhunter
Får du et opkald fra en headhunter, så tjek firmaets hjemmeside. Beskæftiger de sig primært med search og ikke mindst executive search, mener de henvendelsen særdeles alvorligt, og du er pludselig rigtigt godt i spil.
Håndterer de derimod primært selection-processer, skal du vide, at du er én blandt mange, og at jobbet derfor ikke engang er tæt på at være i hus.
Jo mere eksklusiv virksomhed, jo større er dine chancer. Men under alle omstændigheder bliver et headhunterforløb sjældent afklaret særligt hurtigt. Du skal finde tålmodigheden op af skuffen, for det kan tage flere måneder, før den endelige kandidat er udvalgt.
Læs denne artikel i Penge & Privatøkonomi: Sådan bliver du headhuntet
Etiketter:
headhunter,
search,
search and select,
select
Dit personlige brand på LinkedIn
Dit personlige brand på LinkedIn: valg af profilbillede og headline-tekst
Af Karsten A. Krabbe. Maj 2012.
Hvilken betydning har Profilbilledet på LinkedIn?
Profilbilledet er det første, som dine gæster ser på din LinkedIn-profil!
Nogle få profiler har valgt slet ikke at have noget billede. Dette vil jeg betegne som en »dødssynd«. Intet billede er værre end ikke noget billede.
De personer der har en profil på LinkedIn er i de fleste tilfælde personer med en anden baggrund end dem, du møder på Facebook. Generelt bør du optræde mere "business-like" på LinkedIn.
Billeder der er taget ude i haven og billeder med forstyrrende baggrund bør undgås.
En ensfarvet eller neutral baggrund, evt. relateret til den branche du søger job i, er bedst.
Kan jeg selv tage billedet?
Det er temmelig besværligt at tage billeder af sig selv og resultatet vil derfor sjældent blive godt. - Måske du har en god ven, som har fotografering som hobby. Få ham eller hende til at tage et billede af dig.
Eller endnu bedre, lad en professionel fotograf tage billedet..
Hvordan skal 'udtrykket' være på profilbilledet?
Som du sikkert kender fra dit eget liv, kan man undertiden lide eller ikke lide første gang man møder vedkommende. Og dette første indtryk er utroligt svært at rette på senere.
De potentielle chef er i samme situation: Dit billede vækker noget positivt eller negativt i hans eller hendes bevidsthed.
Og har du først sat et negativt 'aftryk' med dit billede, er det ikke sikkert, at dine ellers gode og relevante kvalifikationer og kompetencer bliver læst..
Hvis du er jobsøgende, er det bestemt en god idé at gå til en professionel fotograf, som har erfaring og viden om, hvordan en person præsenterer sig bedst på et billede.
Undgå f.eks. at smile som om du lige har hørt en fræk vittighed. Mens vi gerne vil have vores børn til at smile over hele hovedet, så gælder det ikke os som skal præsentere os på vores profilbillede.
Et naturligt smil og en passende påklædning virker bedst.
PAS PÅ:
• At du ikke står for langt væk fra kameraet
• At hverken hår, skæg eller hage bliver "skåret væk" i billedet.
• At din opmærksomhed er vendt mod din gæst på profilen. Den besøgende skal helst have indtryk at, at du kigger direkte på dem på en naturlig måde.
Speciel for unge kønne kvinder
Der er ikke noget i vejen med at være ung. Og et eller andet sted skal man jo begynde.
Prøv at få taget et billede, hvor du virker ældre end du i virkeligheden. I vores verden, hvor ungdommelighed ellers idealet, kan det virke negativt, at du er 'for ung'.
Jeg har personligt kendskab til en kvinde, som fik taget et nyt profilbillede, fordi hun så så ung ud på det første.
Nogle kvinder ser sexede ud på profilbilledet, både hvad angår deres udtryk og f.eks. nedringet beklædning. - Nogle chefer vil være bange for at ansætte en kvinde, hvis de opfatter hende som sexet.
Vi kan godt blive enige om, at det bør være dine kvalifikationer, der afgør om du kommer til samtale. Men hvorfor tage nogle chancer?
Dit profilbillede ses også af nogen, der ikke kender dig
En jobkonsulent eller arbejdsgiver der kommer ind på din profil bør med det samme få netop det indtryk af dig som du gerne vil udsende og som fører dig nærmere til de jobs, der er interessante for dig.
Vi har allerede vores traditionelle opfattelser af, hvordan forskellige personer "er" alene ud fra deres job. Hvad forbinder du f.eks. med disse professioner: lærer - pædagog - sygeplejerske - læge og politibetjent?
Jeg er ret overbevist om, at du helt automatisk får forskellige associationer. Hvem forbinder f.eks. ikke pædagoger med lilla bleer? Også selvom de lilla bleer var moderne i sidste århundrede.
Tips: Prøv at virke både seriøs og autentisk på din profil
Din Headline på LinkedIn
Din Headline er den tekst, der vises i flere sammenhænge sammen med dit billede.
Skal man skrive, at man er jobsøgende? Mange fraråder det, men det er under alle omstændigheder meget udbredt i Danmark. - Der er sikkert jobkonsulenter,. der går i en stor bue udenom dem, der skriver 'jobsøgende' i deres profil.
Skal jeg angive mit mobilnummer i Headline? Igen en ting, som mange gør. Og det kan jo være meget praktisk, hvis nogen skulle få lyst til at kontakte dig. Jeg har indtryk af, at det faktisk ikke er tilladt iflg. LinkedIns retningslinjer. På den anden side virker det ikke, som om de reagerer på denne tendens.
torsdag den 1. marts 2012
Gode nyheder til dem der søger job
www.jobzonen.dk |
Gode nyheder til dem der søger job
Både de danske og de amerikanske jobtal viser positive tendenser for tiden for jobsøgning. De seneste tal fra USA viser at 243.000 amerikanere fik nyt job i januar måned. Arbejdsløsheden i USA er nede på næsten 8,3 %, og det er det laveste niveau i tre år.
Ledigheden er svagt dalende i Danmark
Samtidig har ledigheden været svagt dalende i Danmark i de sidste par måneder. De seneste jobtal fra december viser at ledigheden nu er nede på 6,1 %. I forbindelse med offentliggørelsen af de seneste ledighedstal sagde beskæftigelsesministeren: ”Vi har mistet mange arbejdspladser, og det er fremgang i bl. a. produktionsvirksomhederne, som skal genskabe den høje beskæftigelse fra før den økonomiske krise satte ind.” Hvis vi kan skabe øget vækst i produktionsvirksomhederne undgår vi at nedlægge job, og vi kan samtidig skabe nye job. Kort efter udtalte flere ledende, at tal fra blandt andet Danmarks Statistik viser, at vi sandsynligvis kan undgå recession i denne omgang.
Betyder det, at der er flere ledige job til de jobsøgende?
Når flere kommer i arbejde, og der generelt er bedre udsigter på markederne, skaber det optimisme, og det kan være med til at skabe flere job. Det kan altså være de første spæde tegn på, at vi er på vej ind i en positiv spiral, som vil skabe endnu flere job og sænke arbejdsløsheden – i Danmark og på verdensplan.
Hvordan passer de mange negative historier om massefyringer ind i det billede?
Som Jobzonens direktør Christoffer Feilberg formulerer det: ”Vi vil sikkert stadig se overskrifter, når store virksomheder afskediger medarbejdere, så længe krisen er det store tema, men selv i opgangstider vil der være virksomheder der afskediger medarbejdere af forskellige årsager. Hver måned bliver der slået ca. 15.000 ledige job op, hvor en stor del kommer fra små og mellemstore virksomheder. Hvis disse virksomheder oplever en fremgang, vil det hurtigt forplante sig på arbejdsmarkedet og bidrage til en mere positiv stemning.”
Innovation i gymnasierne
innogym.dk |
Innovation i gymnasierne vil skabe vækst i fremtidens Danmark
22 gymnasier i Region Hovedstaden har taget udfordringen om Danmarks fremtid op og har gennem de sidste tre år udviklet læringsmetoder til at styrke unges innovative kompetencer. Resultaterne kan opleves til Innovationsfernisering i projekt ”Innovationskraft og entreprenørskab på gymnasier i Region Hovedstaden” på torsdag.
Innovationsfernisering på Ørestad Gymnasium 1. marts 2012 kl. 14.00
Ørestad Gymnasium danner rammen om innovationsferniseringen, hvor man kan opleve, hvad gymnasieeleverne på de 22 gymnasier udsættes for, når gymnasielærere tænker nyt, innovativt og kreativt i deres undervisning – alt sammen for at styrke elevernes innovative kompetencer.
”Vi er nået langt i udviklingen af det innovative gymnasium, men vi er også kun lige begyndt. Det er derfor vigtigt at understrege, at Innovationsferniseringen ikke alene er afslutningen på et projekt, men også er startskuddet på den videre udvikling med at få innovationsdidaktik og innovationsledelse ud i de gymnasiale uddannelser. Jeg er imponeret over, hvor meget vi har rykket os på de 3 år!”, siger Eva Hofman-Bang, formand for styregruppen i projekt Innovationskraft og entreprenørskab på gymnasier i Region Hovedstaden og direktør på CPH WEST.
Viden og innovation er vejen til vækst
Region Hovedstaden har støttet projektet og regionsrådsmedlem og formand for Region Hovedstadens Udvalg for fremtidens uddannelse og forskning, Marianne Stendell (S), glæder sig over, at det har været en succes:
”Med det her initiativ har 22 gymnasier i hovedstadsregionen for alvor fået sat innovation på dagsordenen i gymnasiet. Vi skal leve af viden og innovation i fremtiden, og det er vigtigt, at vi introducerer de unge for innovative metoder tidligt i deres uddannelsesforløb. Derfor er jeg glad og stolt over, at regionens gymnasier går forrest på dette område," fortæller Marianne Stendell.
Rektorer: Mere innovation i gymnasiet
Baseret på bl.a. 64 innovationsforsøg, kompetenceudvikling af 250 lærere, to vidensmesser og en kæmpe solutioncamp for eleverne, anbefaler rektorerne i projekt Innogym, at elevernes innovative kompetencer bliver en del af de kompetencer, som eleverne tilegner sig i alle de gymnasiale uddannelser, og at der igangsættes et omfattende udviklingsprogram med åbenhed over for radikale forsøgsprojekter.
Kom, hør og diskuter rektorernes anbefalinger til de politiske beslutningstagere, til innovationsferniseringen d. 1. marts på Ørestad Gymnasium.
Hvad sker der så den 1. marts?
9.00 - 16.00
Elever fra gymnasierne uddannes til at være Innovationsambassadører. En hel dag er sat af til at uddanne udvalgte elever til at være inno-ambassadører på deres eget gymnasium.
14.00 - 14.40
Stadeområdet er åbent - Kom og oplev, hvad gymnasierne har arbejdet med de sidste 3 år
14.50 - 15.30
Styregruppeformand Eva Hofman-Bang, formand for Region Hovedstadens Udvalg for fremtidens uddannelse og forskning Marianne Stendell samt fuldmægtig fra Erhvervsstyrelsen Søren Boutrup holder taler.
15.45 - 17.30
Kom og oplev på egen krop de læringsmetoder, eleverne har glæde af på de 22 innovative gymnasier
Der vil i løbet af dagen være mulighed for at få en snak med et styregruppemedlem om styregruppens anbefalinger til de politiske beslutningstagere.
Kontakt projektformidler Anders Juul Nannestad på 60 80 21 65 eller anjn@cphwest.dk for mere information.
|
|
Abonner på:
Opslag (Atom)