mandag den 29. oktober 2012

Film om jobrotation






Film om jobrotation

Visuel formidling skal sætte turbo på brugen af jobrotationsordningen og skabe fokus på: uddannelse - mobilitet - kompetente medarbejdere. 

Projektet indeholder fem korte film. Filmene fortæller virksomheder, hvordan de kommer i gang med at bruge jobrotation. Der er særlige film til de ansatte om de mange fordele og gode oplevelser ved efteruddannelse samt film der motiverer de ledige til at indtræde som vikarer.

Endelig er der to små film, hvor virksomhedsledere fortæller om deres erfaringer med at bruge jobrotation.

Filmene skal bruges i en kampagne om jobrotation som en god og billig måde til uddannelse og opkvalificering. 

Jobrotation giver virksomhederne en enestående mulighed for at få en stab af veluddannet personale. De får tilskud til vikarer, et rekrutteringsgrundlag til nye ansatte samtidig med at ledige får foden indenfor på virksomheden. 

”Både for ledige og københavnere i job er jobrotation en rigtig god ordning. Når man så tillægger, at jobrotation bidrager til at hæve uddannelsesniveauet i samfundet, så bliver det en meget attraktiv aktiveringsform for alle parter. Problemet er at få volumen nok i jobrotation, altså at få roteret mange nok til at det virkelig har effekt. Derfor er denne kampagne vigtig, siger beskæftigelses- og inklusionsborgmester Anna Mee Allerslev. 

Nogle af barriererne for at få godt gang i jobrotation er, at mange ansatte er tilbageholdende med at tage efteruddannelse – og at de ledige ofte mangler motivation til at indtræde som vikarer og oplever det som endnu en udsigtsløs aktivering. 

Det skal de instruktive film og gode case-stories være med til at råde bod på. Filmene finder man her:
Jobnet: Virksomhedsservice - samarbejde om vækst og ansvarlighed?

” Virksomhederne er ofte ikke klar over, at de udover et økonomisk tilskud også får hjælp fra jobcentret til at skaffe vikarer, - til at udfylde de nødvendige papirer og at vi også sørger for opkvalificering af vikarer ” siger Henrik Juul Kühn fra Jobcenter Kbh, der har assisteret bl.a. Full House og Københavns Madhus med at bruge jobrotationsordningen. 

Jobcenter København har oprettet en Task Force til at assistere virksomhederne med at bruge jobrotation.

Som en yderligere hjælp til virksomhederne er projektet i gang med at udvikle en app, som virksomheden kan bruge til at beregne økonomien og planlægge et jobrotationsprojekt. Appen forventes færdig sidst i november 2012. 

Filmene er udarbejdet af TheCompound i et samarbejde med Arbejdsmarkedscentret i Kbh., CBSI (center for beskæftigelse, sprog og integration), Dansk Arbejdsgiverforening, 3f Lager Post og Service Forbundet og CABI (center for aktiv beskæftigelsesindsats). Projektet gennemføres for Det lokale Beskæftigelsesråd i København. 

”Jobrotation – how to” på Københavns Rådhus
Den 16. november åbner beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev en ”how to do”- dag om jobrotation. Her kan virksomheder få praktisk information om jobrotation og høre om andre virksomheders erfaringer. Fagbevægelsen vil fortælle om tillidsfolkenes rolle og Voksenerhvervsuddannelsescentret (VEU) vil præsentere de mange uddannelsesmuligheder. 

Se videoerne på YouTube

fredag den 26. oktober 2012

Arbejd mere effektivt med Windows 8

Windows 8 og nye muligheder for samarbejde og effektive arbejdsprocesser
Af Karsten A. Krabbe. 26. oktober 2012

Microsoft har netop udgivet deres nye styresystem Windows 8

Windows 8 ser meget anderledes ud end de foregående Windows-versioner, der har haft et meget ensartet udseende siden Windows 95.

Introduktion til Windows 8
Video fra Microsoft

Windows 8 på en bærbar pc
Foto: Microsoft
Nogle af de karakteristiske ting ved Windows 8 er de rektangulære felter som hver især repræsenterer programmer og funktioner.

Du vil kigge forgæves efter Start-knappen, som er forvundet i Windows 8.

Windows 8 er beregnet på at du bruger en mobilenhed med »touchscreen«, som den kendes fra Smartphones og tablet-pc'er.

Windows 8 er et forsøg på at levere et alternativ til de to nye styresystemer, som er meget udbredte på Apples og Googles enheder:  iPhone og iPad og Smartphones med Android.

Men Windows 8 kan også betjenes på stationære pc'er og bærbare uden touchscreen. Mange der har købt pc'er med Windows 7 har samtidig fået muligheden for at opgradere billigt til Windows 8 for blot kr. 119.

Hardware med Windows 8

Med Windows 8 kan du bruge det samme styresystem på meget forskellige enheder: På en mobil med Windows 8 (f.eks. Nokias Lumia-telefoner), på en tablet-pc, samt på bærbare og stationære pc'er m.fl.

Microsoft har netop udgivet sin egen Surface-tablet-pc, som kører Windows 8. Surface-tablet er således en direkte konkurrent til Apples iPad.

Læs mere om Surface her.
Microsoft Surface-tablet.
Ingen problemer med at synkronisere dine filer

Du kender sikkert allerede problemerne med, at dine elektroniske enheder ikke kan samarbejde direkte. F.eks. skal du måske overføre dine billeder fra din smartphone for at bruge dem til forskellige formål på din bærbare eller stationære pc..

»Skyen«

I stedet for at dine programmer og filer ligger på din stationære pc og måske tillige på den bærbare pc, kan du nu lægge alle de ting, du skal bruge på Internettet, så du i princippet har adgang til dem overalt, når du er online.

Microsoft tilbyder »Skydrive« til at opbevare dine dokumenter og fotos mm. Du kan endda tillade f.eks. familie og venner at hente dokumenter og fotos fra din Skydrive-konto, så kan få glæde af dem. (Skydrive er en del af en Hotmail-konto. Hotmail har netop skiftet navn til Outlook).

Nye muligheder og nye arbejdsgange

Du har nu mulighed for at arbejde meget friere, men også mere kontinuerligt med de nye muligheder:
 • Du kan bruge din mobil, når du er i byen og langt fra kontoret og samtidig hele tiden blive opdateret med de nyheder, du har brug for.
 • På din tablet-pc kan du udføre mange forskellige opgaver uden at du behøver at bekymre dig om, at de først kan overføres på et senere tidspunkt. Alt efter den aktuelle situation kan du måske nøjes med din tablet-pc, mens du måske vil bruge en traditionel bærbar til mere krævende opgaver.
 • Den stationære pc derhjemme eller på kontoret kan stadig være kontrolcenteret i dit mobile computersystem.

Forstår du at benytte dig af de nye muligheder?

Mon ikke de fleste mennesker mere eller mindre hænger fast i nogle bestemte rutiner, som de udfører igen og igen? Med udgivelsen af Windows 8 er det måske det helt rigtige tidspunkt at gennemgå de vante rutiner med kritiske øjne?

Her er blot nogle få ting, du kunne overveje..
 - Hvordan kan jeg skabe et system, som fungerer »hele vejen« fra jeg forlader hjemmet, på tager på kontoret og når jeg igen vender tilbage til hjemmet?
 - Hvilke mobile enheder har jeg brug for?
 - Har jeg stadig brug for den stationære pc?

Jobindex lancerer Windows 8 App

Jobindex lancerer Windows 8 App

Af Kaare Danielsen, Jobindex

I går lancerede Microsoft Windows 8, der er et helt nyt operativsystem beregnet til bl.a. tablet computere. Med Windows 8 tager Microsoft kampen op med Apple og Android, og det er derfor den vigtigste produktlancering fra Microsoft i mange år. Alene reklamebudgettet er ifølge rygterne på 10 mia. danske kroner. Jobindex var med til den nordiske lancering i Stockholm, da vi som et af de første danske firmaer har udviklet en App specielt til det nye Windows 8.
Vi har tidligere udviklet Apps til Apple og Android, og fælles for vores Apps er, at de gør det meget enkelt at bladre i jobannoncer. Mens vores hjemmesider tjener mange forskellige formål, så har vores Apps kun et enkelt formål, nemlig at vise de seneste nye jobannoncer. Ved at pege og bladre kan man hurtigt nå frem til at kigge på de nyeste jobannoncer.

Jobindex har lavet denne lille video, der viser Windows 8 operativsystemet og deres Jobindex App.
Se videoen om Jobindex's Windows 8 App
Download Apps til Apple og Android


Held og lykke med jobsøgningen!
Download Jobindex' Apps til Apple og Android

Business Brunch med speeddating og mulighed for 150.000 i tilskud


Køge Erhvervscenter
Pressemeddelelse

Business Brunch med speeddating og mulighed for 150.000 i tilskud
Virksomheder kan få op til 150.000 kroner i tilskud, hvis de ansætter en akademiker efter videnpilotordningen. Og samtidigt viser forskningen, at akademikerne tjener sig selv hjem, og mere til.

Derfor holder Køge Erhvervsservice nu en business brunch om emnet den 9. november, hvor lokale virksomheder også får mulighed for at speeddate med 30 – 40 potentielle nye videnmedarbejdere. 

Her vil Michael Christiansen, projektchef i VidenMetro, fortælle om de forskellige støttemuligheder, der er når man ansætter en akademiker. Mens Ulla Grymer fra DJØF fortæller, hvad det er, som gør akademikerne attraktive rundt om i mindre virksomheder.

- Vi har stort fokus på det her område, fordi højtuddannede også skaber jobs i virksomheden, for andre end akademikere. Og det her er endnu et initiativ, som kan forberede virksomhederne på de mange store projekter og investeringer, som er på vej i Køge, siger erhvervsservicechef i Køge Kommune Rasmus Holst-Sørensen.

Tjener lønnen hjem
Forskningen viser nemlig, at virksomheder der ansætter højtuddannede vækster mere i gennemsnit end deres konkurrenter, fordi højtuddannede er gode til vigtige og ofte svære ting som økonomistyring, optimering af administrationen, certificeringer, markedsføring, mersalg og eksport.

Centre for Economic and Business Research (CEBR) har bl.a. undersøgt 60 danske virksomheder, som ansatte en videnmedarbejder, og en tilsvarende kontrolgruppe af virksomheder uden. I de 60 virksomheder med en videnmedarbejder steg den årlige bruttofortjeneste i gennemsnit med ca. tre mio. kr. I kontrolgruppen uden videnmedarbejdere var bruttofortjenesten kun steget 1,9 mio. kr. om året.

I VidenMetro hjælper en flok erfarne chefkonsulenter små og mellemstore virksomheder med at vækste, ved at de får ansat den rigtige akademiker. Og her oplever de tit at ansættelsen af en videnmedarbejder gør en stor forskel for virksomhederne. 

- I en af virksomhederne er omsætningen steget 35 procent, fordi de ansatte en arkitekt, som har lavet en smart måde at vise virksomhedens produkter i 3D på, så potentielle kunder kan se hvordan det vil se ud hjemme i deres egen stue. Og vi kan hjælpe med alle de forskellige muligheder der er for at få tilskud, når man ansætter en akademiker. Det hele er gratis for virksomhederne, fordi vi er støttet af Vækstforum Sjælland og EU´s Socialfond, forklarer projektchef Michael Christiansen. 

Til business brunchen kommer DJØF med 30 – 40 jobsøgende akademikere, der alle gerne vil ud og arbejde i en mindre virksomhed. Og virksomhederne får mulighed for møde dem under speeddatingen.

Business Brunch med akademikerdating den 9. november kl. 11 til 13, 
Galoche Allé 15 i Køge. 
Galoche Allé 15 på Kraks Kort 
Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding senest den 5. november:
Send en e-mail til erhvervsservice@koege.dk eller ring på 22 87 85 66.

En af succeshistorierne fra videnpilotordningen er direktør Peter Rosenkrands og civilingeniør Rikke Molter fra Palle Knudsen Kunststoffabrik i Præstø. Rikke er fabrikkens første akademiker, og det har givet virksomheden med 27 ansatte mulighed for både at være med i et vigtigt eksportprogram og et stort uddannelsesprojekt, og så har det givet direktøren mere tid til salgsarbejdet. 

tirsdag den 9. oktober 2012

Rystende forskel på jobcentres hjælp til ledige - Videnskab.dk


Rystende forskel på jobcentres hjælp til ledige
skriver Videnskab.dk 9. oktober 2012
Sammendrag ved Karsten A. Krabbe

Landets jobcentre opfatter deres opgave vidt forskelligt, og medarbejdere på de enkelte jobcentre er uenige om, hvad opgaven er, og hvordan den skal løses, viser ny dansk forskning.

Nogle af de ting, som kendetegner landets jobcentre er:
 • Dyb splittelse over, hvad deres opgave er.
 • Ingen "rød tråd" i arbejdet med de ledige.
 • Jobcentrene definerer selv både opgave og målsætning, samt hvordan opgaverne skal løses.
 • Stor forskel på håndtering af de ledige.

Derpå undersøgte man fire forskellige jobcentre, idet man lavede dybtgående interviews med medarbejderne dér.

Interviewene afslørede, at tre ud af fire jobcentre var uenige om, hvad opgaven var (både internt og eksternt). Kun på det mindste jobcenter var der intern enighed.

Cand. scient.adm og ph.d.-stipendiat Iben Nørup Olesen mener, at arbejdsløses retssikkerhed er truet:

»Det er rystende, at der er så store forskelle på opfattelsen af opgaven, og det har store konsekvenser for borgernes retssikkerhed. Som borger kan man umuligt forudsige, hvilken sagsbehandling man får i det enkelte jobcenter. Det er meget tydeligt, at der ikke bare er stor forskel på, hvad jobcentrene tolker som opgaven, men også på hvad medarbejderne mener er opgaven«

Et andet forhold er medarbejdernes meget forskellige uddannelsesmæssige baggrund og jobfunktioner.

Trods disse meget store forskelle og betydelige uenighed om, hvad opgaven i grunden går ud på, kommer fokus til at ligge på kontrol af de ledige - i stedet for at opkvalificere de ledige og formidle jobs.

Læs artiklen: Rystende forskel på jobcentres hjælp til de ledige på Videnskab.dk